xrogaan

Kun je iedereen een orgaan doneren?

Kun je iedereen een orgaan doneren?

Orgaandonatie is een belangrijke manier om mensen het leven te kunnen redden. Maar helaas is er nog heel veel ruis rondom het onderwerp van orgaandonatie en dat zorgt ervoor dat veel mensen nog steeds geen donor zijn geworden. Goede voorlichtingen en een betrouwbare bron aan informatie zorgt ervoor dat mensen eerder gemotiveerd zijn om donor te worden. Een van de vragen die het meest gesteld wordt is of je aan iedereen een orgaan kunt doneren en hoe de selectie en toewijzing van een orgaan in zijn werk gaat. Hier lees je er meer over.

Hoe werkt orgaandonatie?

Orgaandonatie is een ingewikkeld proces. Of je nu een levende donor bent of een overleden donor. In beide gevallen vindt er een strenge selectie plaats of je een geschikte donor bent. Als je een levende donor bent heb je natuurlijk wel een keus aan wie je jouw orgaan doneert. Als je bijvoorbeeld een nier doneert voor een familielid of vriend dan heb jij die keuze gemaakt.

Wanneer je overleden bent en je organen worden gebruikt dan heb je hier geen inspraak over. Het is niet zo dat jij op voorhand kan zeggen, die mag wel een orgaan van mij en die niet. Een arts bepaald of jouw organen geschikt zijn voor orgaandonatie en vanaf daar gaat het hele proces rondom orgaandonatie in gang gezet worden.

Kun je aan iedereen een orgaan doneren?

Als je een levende donor bent die bijvoorbeeld een nier wilt doneren dan kun je allereerst zelf kiezen voor wie je bereid bent om dit te doen, maar dan komen er nog wel strenge eisen bij kijken of jouw orgaan ook geschikt is. Zo is bijvoorbeeld de bloedgroep erg belangrijk maar ook de geschikt van het orgaan, een arts zal hier onderzoek naar doen.

Wanneer je overleden bent zal ook kritisch gekeken worden voor wie jouw orgaan geschikt is. Je organen kunnen dus niet zomaar één op één overgezet worden naar een ander want dan is de kans heel groot dat het orgaan afgestoten wordt. En een arts zal dit natuurlijk altijd willen voorkomen. Want het is zonde als een orgaan verloren gaat door een verkeerde voorbereiding.

Meer te weten komen

leven zonder

doneren

Orgaandonatie