Kun je leven zonder organen?
Kun je leven zonder organen?
Organen zijn een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam om het lichaam te laten functioneren. Denk dan bijvoorbeeld aan het hart, de nieren en de longen. Ze hebben zo hun eigen specifieke taak maar toch zijn ze ook met elkaar verbonden want als één orgaan het niet doet dan laat de andere het ook afweten. Maar kun je dan ook leven zonder organen of heeft dit grote gevolgen? Dat ontdek je hier in deze blog.
Welke organen zijn belangrijk?
Om te weten of je zonder bepaalde organen kunt leven moet je eerst weten welke organen belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. In principe is het zo dat alle organen belangrijk zijn en op hun eigen bijzondere manier een taak en functie hebben. En compleet zonder organen leven is sowieso niet mogelijk. Dat is niet met het leven verenigbaar.
Maar er zijn organen waarvan een deel gemist kan worden, alhoewel deze opties wel heel erg beperkt zijn. Want als je een bepaald orgaan mist, of een deel van een orgaan niet meer goed werkt heeft dit gevolgen voor alle lichaamsprocessen. En zul je hoogstwaarschijnlijk altijd afhankelijk blijven van medicatie om een bepaald functie verlies te compenseren.
Welke organen kun je missen?
In het kort gezegd kun je natuurlijk helemaal geen organen missen, ieder orgaan is belangrijk voor jouw lichaam om te kunnen functioneren. Maar er zijn wel organen die verwijderd kunnen worden en je niet in acuut levensgevaar zullen brengen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de nieren. In principe kun je prima leven met maar één nier.
Daarom wordt er bij een zoektocht naar een donornier vaak ook gebruik gemaakt van een levende donor. Dat komt omdat men prima kan leven met maar één nier. De nieren filteren en zuiveren het bloed maar ze hebben veel meer taken, zo regelen de nieren ook je bloeddruk. Als je nieren dus gaan falen dan heeft dit op veel gebieden van je lichaam een grote impact.
Levensbelangrijke organen
Er zijn ook organen waar je absoluut niet zonder kan. Denk dan bijvoorbeeld aan het hart. Alhoewel er ook gevallen bekend zijn van mensen die geen hart meer hebben en gebruik maken van een zogeheten ‘steunhart’. Maar de realiteit leert wel dat een steunhart nooit een blijvende oplossing is en de gevolgen enorm zijn in het leven van de patiënt.
Ook zonder hersenen kun je over het algemeen absoluut niet leven. Het gebeurt wel regelmatig dat een deel van de hersenen verwijderd worden doordat er bijvoorbeeld sprake is van een tumor of beschadiging door een ongeval. Ook na een beroerte of TIA zie je vaak ook dat bepaalde hersenfuncties weer overgenomen worden vanuit andere delen van het brein.