Orgaandonatie, hoe belangrijk is dat?
Orgaandonatie, hoe belangrijk is dat?
Je hoort er de laatste tijd veel over op de televisie, orgaandonatie. Er komt veel meer aandacht voor omdat er, ondanks alle inspanningen, nog steeds te weinig donoren zijn. En dat is echt vreselijk zonde want ieder jaar overlijden er nog veel volwassenen en kinderen bij een gebrek aan donor organen. Mensen die nog prima hadden kunnen leven als er op tijd een donororgaan beschikbaar was geweest voor ze. Eigenlijk is de titel van deze blog een beetje gek omdat het antwoord vrij simpel is, orgaandonatie is heel erg belangrijk! En in deze blog lees je waarom.
Orgaandonatie redt levens!
Allereerst is het goed om te weten dat orgaandonoren echt mensenlevens redden! De medische wetenschap is heel erg ver. Zeker als je het vergelijkt met de zorg honderd jaar geleden. Toen gingen mensen aan een simpele bijholte ontsteking al dood. Tegenwoordig is er voor bijna iedere aandoening wel een behandeling.
Hoe geweldig onze medische wetenschap ook is, als een orgaan ophoudt met functioneren kan een dokter vrij weinig meer doen. Het enige wat dan mogelijk redding biedt is orgaandonatie. Stel iemand zijn of haar nier werkt niet meer, als de patiënt dan een goede nier zou krijgen zou de patiënt moeiteloos nog heel wat jaren door kunnen leven.
Orgaandonatie is dus heel erg belangrijk want je kunt er mensenlevens mee redden.
Waarom velen niet een donor willen zijn?
Als het zo mooi en simpel is waarom wil dan niet iedereen een donor zijn? Welnu, dat kan meerdere redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand aanhanger is van een religie waarin orgaandonatie niet is toegestaan. Dit geldt bij veel religies zoals bepaalde takken van het christendom, de Islam en de Jehova’s getuigen.
Zij geloven dat God of Allah de schepper is van de mens en het menselijke lichaam en dat de mens niet voor God mag spelen. Jehova’s getuigen geloven bijvoorbeeld dat de ziel in het bloed zit en bloed stroom door de organen. De organen doneren betekend dus je ziel delen met een ander mens en dat is streng verboden.
Maar vaak speelt angst ook een grote rol. Men denkt bijvoorbeeld vaak dat artsen je eerder dood laten gaan als ze weten dat je een donor bent. Dit klopt niet en dit mag bij de wet ook niet. Een arts heeft een eed afgelegd en moet de best denkbare zorg leveren die mogelijk is voor een patiënt. Verdiep je eens in orgaandonatie en hoe jij, na jouw dood nog een ander zijn leven kunt redden.