
Welke organen kun je doneren na je dood?
Welke organen kun je doneren na je dood?
De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor orgaandonatie en dat is helaas ook wel nodig want nog steeds zijn er te weinig donoren. Nog steeds gaan er mensen dood die niet dood hadden hoeven te gaan als ze op tijd een donororgaan hadden gekregen. Dat komt omdat veel mensen te weinig informatie hebben over orgaandonatie en alles wat erbij komt kijken. Hele basale vragen waarop vrij simpel antwoorden te vinden zijn. Een van de meest voorkomende vragen is toch wel welke organen je kunt doneren na je dood, meer daarover lees je hier.

Hoe werkt orgaandonatie?
Je hebt twee type orgaandonoren, je hebt overleden donoren en je hebt levende donoren. Overleden donoren zijn mensen die na hun overlijden hun organen afstaan aan mensen die dringend een bepaald orgaan of weefsel nodig hebben. Levende donoren zijn mensen die tijdens het leven een orgaan afstaan zoals bijvoorbeeld een nier. Maar ook bloed valt onder donorschap.

Hoe kom je voor een donororgaan in aanmerking?
De behandelend arts zal altijd degene zijn die een beslissing neemt of je in aanmerking komt voor een orgaan ja of nee. Het kan zijn dat bijvoorbeeld jouw lever niet goed meer functioneert, de arts zal dan een afweging maken of een donoroperatie zinvol. Als de oorzaak van jouw leverfalen alcoholmisbruik is dan is de kans groot dat je om die reden geen nieuw orgaan krijgt.
De toetsing en toewijzing van donororganen is dus vrij streng. Als je eenmaal goedgekeurd bent kom je op de transplantatie lijst te staan, hier sta je op een wachtlijst tot een specifiek orgaan beschikbaar is.
Welke organen kunnen gedoneerd worden na de dood?
Wanneer je overlijdt en je hebt gekozen om een orgaandonor te zijn zal een speciale arts beslissen welke organen van jou een goede kwaliteit hebben om gebruikt te worden voor een transplantatie. Een en ander hangt natuurlijk af van jouw fysieke gezondheid voor jouw overlijden. Als je bijvoorbeeld zelf kanker had die uitgezaaid is, is de kans klein dat jouw organen bruikbaar zijn.
In principe kunnen alle organen en weefsel gebruikt worden voor transplantatie. Denk aan lever, longen, hart, darmen, maag, slokdarm. Maar ook delen van de ogen zoals het netvlies, of oren, neus. Vrij recent is er zelfs een hoofd getransplanteerd! Dit was wel heel uniek en zulke invasieve ingrepen zullen niet snel gedaan worden, om nog maar te spreken over de kosten hiervan.